A kókuszolaj különféle típusai - részletesen 1.

2015.11.13 10:15

Amikor a forgalmazók az első “szűz” kókuszolajat szállították a Fülöp-szigetekről az USA-ban 2001-ben, akkor már két másik típusú kókuszolaj is jelen volt a kereskedelmi forgalomban, amit étkezési célra használtak. Persze akkor a kókuszolaj még nem volt ilyen népszerű, akkoriban még ellenezték a használatát a magas telített zsírtartalma miatt. Azonban mára már bebizonyosodott, hogy a kókuszolaj egészséges, ennek köszönhetően 2015-ben óriási választékban van jelen a piacon. Ahhoz tehát, hogy jól döntsünk, érdemes megismerni a kókuszolaj összes típusát. Most ezeket vesszük sorra.

A szűz kókuszdió olajokat, amelyek jelenleg a piacon vannak, kétféleképpen állítják elő.
A szűz kókuszolajat a szárított kókusz húsának kisajtolásával nyerik ki. Ebben a módszerben a friss kókuszhúst először megszárítják, majd később sajtolják ki belőle az olajat. A módszer lehetővé teszi a kókuszolaj egyszerűbb tömegtermelését. Mivel a szárított kókusz ipara virágzik, ezért a kókuszt termelő országok leggyakrabban a szárított kókuszhúst forgalmazza. Leggyakrabban tehát ezzel a típussal találkozunk a polcokon és a bioboltokban. Tömeggyártásban készül, de jobb minőségű, mint az RBD kókuszolajok, hiszen nem koprából, hanem a friss kókuszhúsból nyerik ki.
A szűz kókuszolajat egy nedves őrlési folyamat során is elő lehet állítani. E módszer során a friss kókuszhúst szárítás nélkül sajtolják ki. A kókusz húsából ilyenkor elsőként a kókusztej távozik, majd ezután ebből nyerik ki az olajat egy elválasztási folyamat során. A módszereket, amelyeket e folyamat során lehet használni a forralás, az erjesztés, a hűtés, az enzimek hozzáadása és a mechanikai centrifuga.