A kókuszolaj elveszíti értékes tápanyagit a hevítés során?

2016.01.05 09:43

Ha egy kis olajat teszünk a forró serpenyőben, akkor az könnyen megváltoztstja kémiai szerkezetét. A legtöbb olaj hő hatására elveszíti antioxidáns jellegét, a kókuszolaj azonban nem, hiszen magas a telített zsírtartalma. Vagyis a kókuszolajat sütéshez és főzéshez egyaránt felhasználhatjuk, mivel így is képes megőrizni ízét és tápértékét.

A hevített kókuszolaj
Az olajok hevítés során füstölni kezdenek és már alacsony hőmérsékleten is megbomlik a kémiai szerkezetük. Mások ezzel szemben jól viselik a magasabb sütési hőmérsékletet is és mégőrzik ízüket és tápértéküket. Az extra szűz olívaolaj például az előbbi kategóriába tartozik, mivel már alacsony hőmérsékleten is el ezd füstölni. A kókuszolaj vizsont kiválóan képes tolerálni a magas hőmérsékletet is, mivel sok telített zsírt tartalmaz, amiknek igen stabil a szerkezetük. Az állati zsírok hasonlóan alkalmasak hevítésre.

A kókuszolaj
A kókuszolaj 92%-ban telített zsírokat tartalmaz, ezért nemcsak hőálló, hanem szobahőmérsékleten meglehetősen szilárd is. Nagyon hasonlít az állati zsírokhoz, mégis sokkal egészségesebb azoknál, mivel két fontos zsírsavat, a laurinsavat és a kaprilsavat is tartalmazza, amikről köztudott, hogy nagymértékben képesek erősíteni az immunrendszert.

Extra szűz és finomított
Fontos tudni azt is, hogy a különböző típusú kókuszolajoknak, különböző a tápértékük is. A finomított kókuszolaj tápértéke jóval alacsonyabb, mint az extra szűzé, mivel ebből az értékes zsírsavakat is kivonták, így a finomított változatban már csak nagyon kis százalékban találunk laurinsavat és kaprilsavat.