A kókuszolaj elveszíti értékes tápanyagit a hevítés során?
2016.01.05 09:43
Ha egy kis olajat teszünk a forró serpenyőben, akkor az könnyen megváltoztstja kémiai szerkezetét. A legtöbb olaj hő hatására elveszíti antioxidáns jellegét, a kókuszolaj azonban nem, hiszen magas a telített zsírtartalma. Vagyis a kókuszolajat sütéshez és főzéshez egyaránt felhasználhatjuk, mivel így is képes megőrizni ízét és tápértékét.
A hevített kókuszolaj
Az olajok hevítés során füstölni kezdenek és már alacsony hőmérsékleten is megbomlik a kémiai szerkezetük. Mások ezzel szemben jól viselik a magasabb sütési hőmérsékletet is és mégőrzik ízüket és tápértéküket. Az extra szűz olívaolaj például az előbbi kategóriába tartozik, mivel már alacsony hőmérsékleten is el ezd füstölni. A kókuszolaj vizsont kiválóan képes tolerálni a magas hőmérsékletet is, mivel sok telített zsírt tartalmaz, amiknek igen stabil a szerkezetük. Az állati zsírok hasonlóan alkalmasak hevítésre.
A kókuszolaj
A kókuszolaj 92%-ban telített zsírokat tartalmaz, ezért nemcsak hőálló, hanem szobahőmérsékleten meglehetősen szilárd is. Nagyon hasonlít az állati zsírokhoz, mégis sokkal egészségesebb azoknál, mivel két fontos zsírsavat, a laurinsavat és a kaprilsavat is tartalmazza, amikről köztudott, hogy nagymértékben képesek erősíteni az immunrendszert.
Extra szűz és finomított
Fontos tudni azt is, hogy a különböző típusú kókuszolajoknak, különböző a tápértékük is. A finomított kókuszolaj tápértéke jóval alacsonyabb, mint az extra szűzé, mivel ebből az értékes zsírsavakat is kivonták, így a finomított változatban már csak nagyon kis százalékban találunk laurinsavat és kaprilsavat.
A kókuszliszt egy olyan folyamaton keresztül jön létre, amely során a kókusz húsából a zsírok nagy részét eltávolítják, majd megszárítják azt és porrá őrlik. A kókuszliszt kiválóan alkalmas arra, hogy a búzalisztes receptekben 10-30%-ban helyettesítsük a fő alapanyagot, mert így még nem fog változni a végeredmény állaga és textúrája. Persze, ha 100%-ban szeretnénk helyettesíteni a búzalisztet kókuszliszttel, akkor némileg ki kell igazítanunk a víz és a tojás mennyiségét a legjobb eredmény eléréséhez, mivel a kókuszliszt bizonyos szempontok szerint máshogyan viselkedik, mint a búzaliszt. A kókuszliszttel azonban nagyszerűen lehet sütni, a szószokat és a leveseket besűríteni, illetve a turmixokhoz is hozzá lehet adni, hogy növeljük a rost és a fehérje mennyiségét az élelmiszerekben.
A kókuszolaj a dietetikusok és az orvosok között is egyre népszerűbb. Mert ugyan magas telített zsírjainak aránya, mégis képesek vagyunk rendszeres fogyasztása segítségével nagymértékű fogyást elérni. Maria Ening szerint a kókuszolaj a világ egyik legegészségesebb élelmiszere és részét kell képeznie az egészséges táplálkozásnak.
Napjainkban mindenki gyorsan szeretne lefogyni. A nők leggyakrabban a szülés után rajtuk maradt zsírpárnáktól szeretnének megszabadulni, de olyanok is akadnak, akik csak simán leadnának pár kilót, hogy jobban és frissebbnek érezzék magukat. A középkorú nők a változó testalkatukkal nem tudnak mit kezdeni és vannak olyanok is, akik mindig egy kicsit túlsúlyosak voltak. Akárhogy is legyen, egy biztos: mindenkinek eljön az életében az a pont, amikor úgy érzi, hogy fogyni kellene.