A kókuszliszt szénhidráttartalma

2015.11.30 08:51

A kókuszliszt egy olyan folyamaton keresztül jön létre, amely során a kókusz húsából a zsírok nagy részét eltávolítják, majd megszárítják azt és porrá őrlik. A kókuszliszt kiválóan alkalmas arra, hogy a búzalisztes receptekben 10-30%-ban helyettesítsük a fő alapanyagot, mert így még nem fog változni a végeredmény állaga és textúrája. Persze, ha 100%-ban szeretnénk helyettesíteni a búzalisztet kókuszliszttel, akkor némileg ki kell igazítanunk a víz és a tojás mennyiségét a legjobb eredmény eléréséhez, mivel a kókuszliszt bizonyos szempontok szerint máshogyan viselkedik, mint a búzaliszt. A kókuszliszttel azonban nagyszerűen lehet sütni, a szószokat és a leveseket besűríteni, illetve a turmixokhoz is hozzá lehet adni, hogy növeljük a rost és a fehérje mennyiségét az élelmiszerekben.

Gluténmentes
A kókuszliszt másik előnye, hogy gluténmentes. A glutén egy búzafehérje, ami a legtöbb lisztben és gabonatermékben jelen van, azonban vannak olyan személyek, akik coeliakiában vagy glutén intoleranciában szenvednek, így nekik el kell kerülniük a búzalisztes termékeket. A kókuszliszt azonbn nagyszerű alternatívát jelenthet ezeknek az embereknek is, mivel a kókusz gluténmentes, így a gluténérzékenyek is elkészíthetik ebből a lisztből a sütőipari termékeket, illetve a leveseiket és mártásaikat besűríthetik ezzel.

Glikémiás index
Amellett, hogy figyelembe vesszük, hogy mekkora mennyiségű szénhidrátot tartalmaz egy adott étel, nagyon fontos azt is látni, hogy milyen minőségű szénhidrátok vannak benne jelen. A glikémiás index egy olyan adat, amely megmutatja azt, hogy egy adott szénhidrát hogyan befolyásolja a vércukorszintet. A kókuszliszt glikémiás indexe alacsony.