A kókuszolaj a hajápolásban

2014.07.16 16:00

A Cocos nucifera pálmafát terméséről, a kókuszdióról ismerjük a leginkább. A kókuszolaj nemcsak kiváló táplálékforrás, hanem gyógyszerként is alkalmazzák már évszázadok óta. Magas telített zsírtartalma, amiről a tudósok bebizonyították, hogy igen előnyös a szervezet számára: javítja az emésztést és az anyagcserét, de egészségügyi előnyei mellett a szépségápolás is felhasználja jótékony tulajdonságait. Például a haj egészségét és erejét is képes megőrizni.

A kókuszolaj abszorpciós tulajdonságai
2001-ben a Princeton Egyetem kutatói kezdték megvizsgálni az ásványi olajok és a kókuszolaj hatásait a hajszálakra. A kezelt haj keresztmetszeinek vizsgálata során megállapították, hogy a kókuszolaj teljesen képes behatolni a hajszálak mélyére, míg az ásványi olajok erre nem képesek. A kutatók éppen ezért úgy vélik, hogy a kókuszolaj sokkal hatékonyabban képes kifejteni előnyös tulajdonságait, mint más olajok.

A sérült haj szerkezetének javítása
A sérült haj felszíne nem egyenletes, néhol kiemelkedik, néhol összezsugorodik. Ez a víz visszatartás és felszívódás eredménye. A kókuszolajjal kezelt hajszálak azonban egyenletessé és dússá válnak, mivel folyadékkal telítődnek. Vagyis a kókuszolaj a hajszálak feltöltésével képes megakadályozni azok esetleges sérüléseit.

Fehérjeveszteség
Egy 2003-as kísérlet megállapította, hogy a kókuszolaj képes a haj károsodásait csökkenteni. Felfedezték, hogy a kókuszolaj kiválóan alkalmas a sérült és az egészséges hajszálak fehérjeveszteségének csökkentésére.