A kókuszolaj a rák gyógyításában

2014.07.16 16:05

A kókuszolaj egy közepes szénláncú triglicerideket tartalmazó zsiradék, amit a kókuszdió húsából nyernek ki. A legtöbb telített és telítettlen zsírok áltlaában hosszú szénláncokból épülnek fel. Mivel a közepes szénláncú zsírsavakat a szervezet könnyebben meg tudja emészteni, ezért sokkal egészségesebbek, mint a hosszú láncú trigliceridek. Több tanulmány utal arra, hogy a kókuszolaj hatására a rákos sejtek száma csökkenhet, így a közepes szénláncú zsírsavak igen ígéretesek a rák kezelésében, ha egy ketogén diétával párosul.

A kókuszolaj
A kókuszolaj közepes szénláncú zsírsavakat tartalmaz. A hosszú szénláncú trigliceridekkel ellenétben ezek a bélrendszerben közvetlenül szívódnak fel, így nem zsírpárnává, hanem energiává alakulnak. Vagyis nincs szükség epesavakra az emésztésükhöz, így könnyebben bomlanak le.

A rák kezelésére
A rákos sejtek olyan egyszerű sejtek, amik a glükózt használják fel a növekedéshez. Nem világos, hogy fel tudnák használni a zsírt, mint energiaforrást. Vagyis a magas zsírtartalmú diéta ellenséges környezetet jelenthet a rákos sejteknek. A ketogén diéta lényege tehát annyi, hogy 10-15 napra korlátozza a szénhidrát bevitelét és az energiát jórészt zsírokból nyeri. Ez a ketogén diéta segíthet megállítani a rák terjedését.

A kókuszolajjal a rák kezelésében
A kókuszolaj egy olyan telített zsír, amit a rákos sejtek nem tudnak felhasználni. Éppen ezért egyrészt segíthet a megelőzésben, másrészt a növekedés gátlásában.