A kókuszolaj és a bőr ápolása

2014.07.16 16:06

A kókuszolajat számos bőrápolási termékben megtaláljuk. Hidratálóként, antioxidánsként, gombaölőként és antibakteriális szerként használják. Hidratáló és bőrpuhító tulajdonsága igen jelentős. Nem véletlen, hogy a polinézek, akik már több évszázada használják, híresek szép és egészséges bőrükről.

Funkció és jelentőség
A kókuszolajat elsősorban közepes szénláncú zsírsavak alkotják. Ezek a molekulák igen aprók, így könnyen át tudnak hatolni a sejtmembránon, tehát mélyen fejtik ki a hatásukat. A kókuszolaj így képes gyorsítani a sebgyógyulást, fokozza a kollagéntermelést, puhává és simává tezi a bőrt. Erős antioxidánsként védelmet nyújt a nap káros sugaraival szemben is.

További előnyei
A kókuszolaj segít megelőzni a bőr vízveszteségét, nyugtató és lágyító hatása is igen intenzív. A kókuszolaj enyhülést hoz a repedezett vagy irritált bőr számára és megszünteti a bőrbetegségek tüneteit is. Antibakteriális szerként képes leszámolni a  staphylococcus fertőzésekkel. Egy 2008-as vizsgálat igazolta, hogy a kókuszolaj hatékonyan szünteti meg a dermatitis és az ekcéma tüneteit is. Az olaj gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik, így hasznos a Candida fertőzések megszüntetésében is.

Persze nagyon fontos, hogy minőségi kókuszolajat vásároljunk és ellenőrzött forrásból, mert csak a tiszta, organikus kókuszolaj képes ezen előnyöket igazán aktívan kifejteni. A minőségen ne spóroljunk!