A kókuszolaj és a gombás fertőzések

2014.07.16 16:22

A gombás fertőzések kialakulásáért több tényező is felelőssé tehető. Egyrészt ott vannak az antibiotikumok, a helytelen étkezési szokások, az egyes orális fogamzásgátlók, bizonyos szteroidok, az immunszupresszív gyógyszerek. A gombás fertőzések szembeni tudományos kutatások a 60-as években egészen jól haladtak, hiszen abban az időben a Dr. Jon J. Kabara vezette kutatócsoport felfedezte a laurinsavat és világossá tették, hogy ennek a zsírsavnak igen erős az antimikrobiális aktivitása. Röviddel ezután megkezdték a laurinsavval kapcsolatos kutatásokat megsokszorozni és igen pozitív eredményeket mutatott a vírusok, gombák és baktériumok kiirtásában.
A laurinsav egy közepes szénláncú zsírsav, ami tényleg képes leszámolni a gombás fertőzésekkel. Ez a zsírsav egyedül az anyatejben és a kókuszolajban található meg, éppen ezért a csecsemőknek nagyon fontos az anyatejjel való táplálás, a felnőtteknek pedig a kókuszolaj rendszeres fogyasztása, ha nem szeretnének szembesülni a gombás fertőzések okozta kellemetlen tünetekkel.
A kutatások arra jutottak tehát, hogy nagyon kevés élelmiszerben találunk nagy mennyiségben közepes szénláncú zsírsavakat, illetve ezek közül is laurinsavat. A vaj és a tejzsír ugyan tartalmazzák ezt a zsírsavat, de mindössze 3%-ban, ami nagyon kevés. A kókuszolaj azonban nem olyan, mint a legtöbb élelmiszer, hiszen ennek körülbelül fele laurinsav. A kókuszolaj zsírtartalma a következő:

48 % laurinsav (12 szénatomos telített zsírsavlánc)
18% mirisztinsav (14 szénatomos telített zsírsavlánc)
8% kaprilsav (8 szénatomos telített zsírsavlánc)
7% kaprinsav (10 szénatomos telített zsírsavlánc)
0,5% kapronsav (6 szénatomos telített zsírsav lánc)