A kókuszolaj és a neurológiai zavarok

2014.07.16 16:26

Az egyéneknek, akik valamilyen hiányosságban vagy neurológiai rendellenességben szenvednek, figyelembe kell venniük, hogy olyan étrend mellett kell elkötelezniük magukat, melyben magas a telített zsírok aránya. Ez nyilvánvalóan szembemegy a mainstream táplálkozási tanácsoknak, melyek az alacsony zsírtartalmú étrendet részesítik előnybe, viszont életünk későbbi szakaszában komoly rendellenességeket okozhatnak. A kókuszolaj telített zsírjai azonban kiváló energiaforrásként szolgálnak a sejtjeinknek, főleg az agyunknak, így segítségével igen hatékonyan meg lehet előzni a küönféle neurológiai problémákat.
A kókuszolaj lebontásával felszabaduló ketonok általában jó minőségű üzemaynagként működnek a szervezet számára, így kiválóan képesek táplálni az agyunkat is. A szervezet áltla termelt ketonok a zsírszövetekben tárolódnak, amikor pedig diétázni kezd az egyén, akkor a szervezet nem képes ezeket a ketonokat eltárolni. A ketonok termelődésében fontos szerepe van a kókuszolajnak is. A kókuszolaj egyike a közepes szénláncú trigliceridek természetes forrásainak.
Egy 2004-es tanulmány szerint a kókuszolaj közepes szénláncú trigliceridjei hatékonyan kezelték az Alzheimer-kórban szenvedő betegeket. Szervezetükben már a fogyasztás utáni 90 perccel megnőtt a ketonok száma, főleg a béta-hidroxi-butirát. Ezután a személyeken kognitív teszteket végeztek és megállapították, hogy sokkal jobban teljesítettek azok, akik előzetesen kókuszolajat kaptak.