A kókuszolaj és a szájüreg egészsége

2014.07.16 16:16

A kókuszolaj igen hatékony a szájhigiénia fenntartásában, mivel képes megvédeni a fogak egészségét, közben fenntartja a nyál megfelelő pH-ját és a szájüreg szöveteire is jó hatással van, derült ki egy kutatásból.
Dr. Damien Brandy, a kutatás vezetője elmondta, hogy az emberek sajnos sokszor figyelmen kívül hagyják a fogszuvasodást mint egészségügyi problémát, pedig a szájhigiénia szempontjából nagyon fontos, hogy vigyázzunk egészségünkre. A szájban rengeteg baktérium található, amik savakat képeznek, ezek pedig roncsolják a fogzománcot, így fogászati üregek alakulnak ki. A kókuszolaj azonban képes a szájhigiénia javítására, mivel e baktériumokat elpusztítja a szervezetben, így a szájüregben is.
Az Athlone Institue of Technology kutatói megállapították, hogy a kókuszolajnak igen erős antibakteriális hatása van, ráadásul jótékonyan befolyásolja az emésztőenzimek működését is. A kókuszolajról bebionyították, hogy képes elpusztítani az olyan káros és ellnálló baktériumtörzseket is a szájban, mint a Streptococcus vagy a Staphylococcus. Ezek a baktréiumok nagymértékben hozzájárulnak a fogszuvasodáshoz és a fogászati regek kialakulásához.
A kutatásokból az is kiderült, hogy a kókuszolaj a szájban elszaporodott Candidát is képes visszaszorítani, így segítségével kezelhető és megelőzhető a szájpenész is.
Jelenleg a kutatók azt igyekeznek kideríteni, hogy a kókuszolaj zsírsavjai miképpen képesek elpusztítani még az olyan antibiotikum-rezisztens törzseket is, mint a Streptococcus vagy a Staphylococcus.