A kókuszolaj és az Alzheimer

2015.11.13 10:15

A becslések szerint csak az USA-ban már 5,4 millió embert diagnosztizáltak Alzheimer-kórral, ez a szám pedig várhatóan exponenciálisan fog növekedni a baby boom generációban. Azonban néhány kutató megállapította, hogy a kókuszolaj bizonyítottan lassítja az Alzheimer-kór előrehaladását, illetve a megelőzésben is fontos szerepe lehet.

Alternatív agyi üzemanyag
Az Alzheimer kór okozója lehet a cukorbetegség is. Ebben az esetben az inzulinzavarok megakadályozzák, hogy az agysejtekhez eljusson a glükóz, ami számukra az elsődleges tápanyagforrásnak számít. Enélkül végül az agysejtek pusztulásnak indulnak. Azonban létezik egy alternatív üzemaynag, a ketonok, amelyeket a sejtek könnyebben befogadnak, mint a glükózt. A ketonok a májban bomlanak le, miután közepes szénláncú triglicerideket fogyasztottunk, amelyek nagy koncentrációban megtalálhatóak a kókuszolajban. A kutatók negállapították, hogy ha az Alzheimeres betegek diétájába kókuszolajat illesztenek, akkor már akár két hét alatt lenyűgöző javulást érhetnek el a betegek állapotát tekintve.
A vizsgálatok megállapították, hogy ezek a betegek a kókuszolaj hatására nemcsak intellektuálisan fejlődnek, hanem az érzelmi és a fizikai állapotuk is jelentős javuláson ment keresztül. Voltak olyanok, akik újra képessé váltak a futásra vagy az olvasásra, gyorsabbá váltak és megnőtt az energiájuk is. Beszédesebbé váltak stb.