A kókuszolaj és az immunrendszer

2014.07.16 16:06

A kókuszolajról ma már bebizonyították, hogy igen előnyös az egészségre. Ma már tudjuk, hogy ez az olaj számos egészséges zsírsavat tartalmaz, amik nemcsak a fogyókúrában, hanem a betegségek kezelésében is segítenek. A kókuszolaj zsírsavjai úgy tűnik, hogy hatékonyan képesek harcolni a kórokozók ellen is, így az immunrendszer állapotát is javítják.

A kókuszolaj vírusellenes tulajdonságai
Dr. Mary Enig, táplálkozáskutató szerint a kókuszolaj közepes láncú trigliceridjei, főleg a laurinsavak hatékony vírusölőként működnek a szervezetben. A laurinsav a szervezetben monolaurinná alakul át, ami megtámadja a vírusok burkait és elpusztítják azokat. A monolaurin feloldja a vírusok falainak lipidjeit. Károsan hat a HIV-vírusra, a herpes simplex vírusra, a kanyaróra, a hólyagos szájgyulladásra és a citomegalovírusra is.

Mikrobák elleni hatása
Amellett, hogy antivirális, a kókuszolajról az is bebizonyosodott, hogy káros hatással van több mikróbára is, például a gombákra, a baktériumokra és az élesztőkre. A kókuszolaj hatékonyan harcol a Listeria monocytogenes a Helicobacter pylori és a Giardia lamblia ellen is. Egy nigériai tanulmány bebizonyította, hogy a kókuszolaj a Candida fajok ellen is igen hatékony.

Lehetséges rákellenes tulajdonságai
A közepes szénláncú zsírsavak rákellenesnek bizonyulnak. A laurinsav képes megakadályozni a tumorok kialakulását és növekedését, mivel elvágják tápanyagforrásaiktól a rákos sejteket, valamint elpusztítják azokat.