A kókuszolaj hatása a koleszterinszintre

2015.05.08 12:04

Évezredeken át a trópusi kultúrák felhasználták a kókuszolajat, de nemcsak élelmiszerként és kozmetikai összetevőként, hanem gyógyászati célokra is. A kókuszolaj használata teljesen biztonságos és számos előnnyel jár használata. Sőt annak ellenére, hogy nagymértékben tartalmaz telített zsírokat, csökkenti az LDL vagy rossz kolesztrin szintjét.
Az alacsony sűrűségű lipoproteint vagy LDL koleszterint rossz koleszterinnek nevezik, mert ez az anyag megtapad az erek és az artériák falain, így érelmeszesedéshez, stroke-hoz és más szív- és érrendszeri betegségekhez vezet. Számos életmódbeli tényező befolyásolja az LDL szintjét, de a stressz is megnövelheti a mennyiségét. A magas sűrűségű lipoprotein, a HDL koleszterin ennél sokkal nagyobb méretű, így nem képes megtapadni az erek falain, viszont képes arra, hogy a kisebb lipoproteineket magával rántsa, így tisztítva meg a véredényeket.
A kókuszolaj nem emeli meg az LDL szintjét, vagyis egyáltalán nem járul hozzá a szívbetegségek kialakulásához, viszont biológiailag aktív polifenoljainak és kózepes láncú zsírsavjainak köszönhetően másképp metabolizálódnak, így inkább a HDL szintjét növelik. Vagyis a kutatások arra engednek következtetni, hogy a kókuszolaj jó hatással van a vér lipid szintjére és a koleszterinszintre.

Persze fontos, hogy mindig a megfelelő forrásból vásároljunk kókuszolajat, hogy annak tisztasága garantálva legyen!