A kókuszreszelék előnyei

2014.07.16 16:04

A kókuszdió a kókuszpálmán növekszik a trópusi éghajlat vidékein. Ez a termés sok ember és kultúra számára alapvető élelmiszernek számít, de már Európában is egyre népszerűbbek a kókuszból készült termékek: a kókuszolaj, a kókuszkrém, a kókusztej és a kókuszreszelék is. A kókuszdió hústá ugyan igen nehéz kinyerni, viszont bármelyik boltban hozzájuthatunk szárított formában ehhez az anyaghoz.

Közepes lánchosszúságú zsírsavak
Egy csésze nyers kókuszdió 283 kalóriát tartalmaz, aminek nagy része, 26,8 gramm zsír. Ebből a mennyiségből 23,8 gramm telített zsírsav. Azonban más zsíroktól eltérően, a kókuszolajban és a kókuszreszelékben közepes lánchosszúságú zsírsavak találhatóak. Ezek lebontása gyorsabb, mint más zsíroké, így nem járulnak hozzá a magas koleszterinszinthez és a szívbetegségek kialakulásához sem. A kutatók bizonyították, hogy a kókuszreszelék jelentősen csökkenti a rossz koleszterin szintjét és növeli a jó koleszterinszintet.

Rost
A kókuszreszelék rostban gazdag. 100 grammja 7,2 gramm rostot tartalmaz, ami több, mint 20%-a a napi ajánlott bevitelnek. A rost segíti az emésztést, javítja a táplálékok felszívódását és megszünteti az emésztési zavarokat. Mivel hamar eltelítenek, ezért a kalóriabevitel is csökken, vagyis beindul a fogyás.

Mangán, kálium és réz
A kókuszolaj és a kókuszreszelék is nagy mennyiségben tartalmaz ezekből az ásványi anyagokból. A mangán az immun- és az idegrendszert támogatja és stabilizálja a vércukoszintet, a kálium és nátrium pedig a sejtek folyadékfelszívásához járul hozzá, valamint ezekre az anyagokra szükség van, hogy a megfelelő szívműködés és az izmok növekedése is biztosítva legyen.