A nyers kókusz előnyei

2015.11.13 10:14

A kókusz messzi múltra nyúlik vissza, hiszen már több ezer évvel ezelőtt is a csnedes-óceáni trópusokon döntő táplálékforrást jelentett a kókusz. Bár ijesztő feladatnak tűnhet a kemény dióból kibontani a kókusz húsát, mégis megéri a fáradtságot, hiszen így aromás húsra bukkanhatunk a kemény belső mögött. A nyers kókuszdió számos előnyt nyújt, táplálja a testünket, miközben kulináris, élvezetei értéke is meglepően magas.

Fogyókúra
A nyers kókuszhús igen gazdag közepes szénláncú trigliceridekben, ami egyfajta étkezési zsír, melyek képesek beindítani a fogyást. Egy 2206 júniusában a Ceylon Medical Journal hasábjain megjelent tanulmány szerint a szervezetben a trigliceridek monoglicerideké alakulnak, így a közepesen szénláncú zsírsavak az emésztés során közvetlenül energiává alakulnak, aheyett, hogy a szervezet zsírpárnaként tárolná.

Rost
A nyers kókuszdió igen gazdag élelmi rostokban: egy csésze felaprított kókuszban 7 gramm rost található, állítja az USDA Nemzeti Tápanyag Adatbázisa. A Nutrition Reviews 2009 áprilisi számában egy tanulmány megmagyarázza, hogy a rostokban gazdag étrend fokozhatja a székletürítést, így csökkenti az anyagcsere rendellenességből származó egészségügyi panaszok jelenlétét.

Immunitás
A nyers kókuszdióban található több anyag is képes lendületbe hozni az immunrendszer működését, így segíti a szervezetet a betegségek elleni küzdelemben. A Coconut Connections szerint a kókusz húsában található egyedi zsírsavak, beleértve a kaprilsavat, a laurinsavat és a kaprinsavat, antibakteriális, vírusellenes és parazitaellenes tulajdonságokkal bírnak.