Hogyan süssünk kókusztejjel?

2014.07.16 16:13

A kókusztej a száraz kókuszhús vízben történő áztatásával készül, úgy, hogy a kiázott kókuszreszeléket kifacsarjuk és a folyadék, amit kapunk, az nem más, mint a kókusztej. Az olyan receptekbe, amik tejet vagy tejszínt igényelnek, nyugodtan használhatunk kókusztejet, mert így ízletesebb és gazdagabb lesz az adott étel. A kókusztej egy kiváló lehetőség azok számára is, akik laktóz intoleranciában szenvednek. Mivel a kókusztej íze nem túl erős, ezért a kókusztejet bármilyen receptbe fel lehet használni.

Amire fontos figyelni, ha a kókusztejjel főznénk vag sütnénk
1. Mindig olvassuk el a receptet, hogy milyen tíousú tejet igényel: könnyűt vagy krémeset, tejszínt vagy tejet. Ennek megfelelően érdemes sovány vagy zsíros kókusztejet választani.
2. A zsíros kókusztejjel vigyázzunk, mivel nagyon sok zsír található benne, ezért gyorsan megemeli a ételek kalóriatartalmát.
3. Először csak részben helyettesítsük a receptben a tejet kókusztejjel, fokozatosan szoktassuk hozzá magunkat az ízéhez.
4. Később 1:1 arányban teljesen helyettesíthetjük a hagyományos tejet a kókusztejjel.
5. Vigyázzunk arra, hogy ne használjuk túl magas hőmérsékleten, mert így a kókusztej megalvadhat. Ezt könnyen megvalósíthatjuk, ha mindig a hús agy a zöldség megpirítása után öntjük csak az ételbe a kókusztejet és ekkor alacsonyabbra is vesszük a lángot, majd az ételt folyamatosan kevergetjük.