Kicsit a kókusztejről 1.

2014.10.17 08:55

A kókusztej egy krémes folyadék, ami a kókuszdió fehér húsából készül. Ezt a magas zsírtartalmú folyadékot többnyire főzésre használják, az ételek ízének gazdagítására használják. A kókusztej gyakori összetevője a dél-kelet-ázsiai konyhának, valamint más trópusi területeken is gyakran használják, például Dél-Amerika és a Karib-térség bizonyos részein.
Ma már megnövekedett a piacon a kókuszos termékek száma, éppen ezért fontos tisztázni, hogy a kókuszvíz és a kókusztej nem azonos egymással. A kókuszvíz találhtó a kókuszdió belsejében, a kókusztej pedig a kókusz húsából kerül előállításra.

Light és zsíros kókusztej
A konzerv kókusztejek általában két fajtában elérhetőek: könnyűben és zsírosban. A light verzióban kevesebb a zsír, ezért hígabb és jobban hasonlít az állati tejekhez. Összehasonlításképpen: egy csésze light kókusztej megközelítőleg 360 kalória, 32 gramm zsírt tartalmaz (ebből 24 telített), nulla gramm fehérjét és 8 gramm szénhidrátot.

Hogyan lehet használni a kókusztejet?
A kókusztejet gyakran használják a levesek sűrítésére, a raguk és a curry gazdagítására, ahol a fűszeres chilivel és néha savanyú ízekkel párosul az íze. A kókusztej lehűti ezeket az ételeket, enyhíti a csípősségüket és megadja a fogások testességét. A kókusztej népszerű lehet a rizs főzése során is, a főtt rizs így krémes és kellemes kókusz ízű lesz. A kókusztej ezenfelül hasznos az édes ételek és a kókuszos desszertek elkészítéséhez is.