Kókuszolaj az oxidatív stressz csökkentésében

2014.07.16 16:13

A Royal Society of Chemistry egyik tanulmánya kimutatta, hogy a szűz kókuszolajban rengeteg antioxidáns található. A vizsgálatot Indiában, a Kerala Egyetemen végezték el: a szűz kókuszolaj, a finomított kókuszolaj, az olívaolaj és a napraforgóolaj antioxidáns tulajdonságait vizsgálták. Az eredmények azt is megmutatták, hogy a melegítés során a szűz kókuszolajnak fokozódott az antioxidáns hatása, míg a többi három olaj esetében az antioxidánsok a hő fokozásával folyamatosan lebomlottak.
A kókuszolajban a következő antioxidánsok aktivizálódnak a hő hatására: kataláz, szuperoxid dizmutáz, glutation-peroxidáz és a glutation-reduktáz, amik a máj, a szív és a vesék egészségét fokozzák. A szűz kókuszolaj megakadályozta az oxidatív stresszt is, ezt jelzi a csökkent  lipidperoxidáció képződése és fehérjeoxidáció. Ez talán a legátfogóbb tanulmány a mai napig, ami alaposan megvizsgálja a hagyományos kókuszolaj antioxidáns tevékenységét.
A tanulmány kiemeli, hogy mindenképpen olyan típusú kókuszolajat kell választanunk, amit a lehető legkevésbé dolgoztak fel, tehát benne még megőrződtek az értékes tápanyagok, ásványi anyagok és vitaminok, zsírok, valamint az antioxidánsok. A finomított kókuszolajból már kiölték ezeket az anyagokat, így ennek szerkezete jobban hasonlít az olívaolajéra vagy más telítetlen zsírokére, mint a finomítatlan kókuszolajéra. A finomítatlan kókuszolaj a bajnok az étkezési olajok között!