Kókuszolaj vs. halolaj

2015.03.13 08:23

A kókuszolajban és a halolajban kevés a közös, kivéve talán annyit, hogy mindketten egészséges forrásai a különféle zsírsavaknak. A halolajnak és a kókuszolajnak meglehetősen eltérőek a tulajdonságaik, ráadásul egészen másképpen kell beépíteni őket a diétába. Most, hogy az alacsony zsírtartalmú őrület véget ért, a különféle egészséges olajok egyre népszerűbbé váltak a diétázók körében is. A halolaj az egyik legegészségesebb az állati zsírok közül, de sajnos egyre nehezebb beszerezni természetes forrásokból. A gazdag kókuszolaj pedig az egyik legegészségesebb növényi zsír, amit régóta használnak élelmiszerként és gyógyszerként is.

A kókuszolaj és a halolaj különböznek abban, hogy a szervezet hogyan használja és tárolja őket. A kókuszolaj stabil és hosszú ideig eltartható. A közepes szénláncú zsírsavaknak köszönhető, hogy a kókuszolaj szobahőrmérsékleten szilárd, illetve a tenyérben kellemesen megolvad. A kókuszolaj kiválóan alkalmas a főzésre, sütésre, mivel a telített zsírsavak jól bírják a magas hőt és így nem károsodnak. A halolajban található zsírsavk többszörösen telítetlenek, ami azt jelenti, hogy törékenyek, így könnyen oxidálódnak a levegővel való érintkezéskor vagy ha hosszú ideig magas hőmérsékletnek tesszük ki. A halolaj tehát gyorsan avasodik, ezért érdemes hűtőben, levegőtől elzárva tárolni.

A kókuszolajat leginkább főzéshez érdemes használni, a halolajat pedig nyersen. A vegánok a halolaj omega-3 zsírsavjait azonban inkább a lenmagolajból szerezhetik be. Mindenesetre az tény, hogy az embereknek mind halolajra, mind kókuszolajra szükségük van, ha egészségesen szeretnének élni.