Kókusztej és kókuszkrém

2015.11.13 10:18

A kókusztej egy csodálatos összetevő, amit nagyszerűen ki lehet használni a vegán főzés során is, mivel biztosítja a tejszín gazdag ízét, valamint egy jó adag egészséges zsiradékot is, így a készülő étel krémes és lágy lesz, emiatt számos ételben nagyszeráen lehet alkalmazni. Attól függően, hogy miként használjuk, a kókusz íze szépen eltüntethető más, karakteresebb ízekkel, ugyanakkor ezen lehet is finomítani, ha éppen azt igényli az adott fogás. A kókuszkrém konzerv és kartondoboz formában is kapható, nyilván van köztük néhány figyelemreméltó különbség, de bármelyiket alkalmazhatjuk a főzés során, ahol az állati tejtermékeket ki kell iktatni az étrendből.

A light kókusztej is elérhető és jól működik azokban a receptekben, ahol a zsírtartalma nem olyan lényeges. A kókusztej nagyon gyakori a délkelet-ázsiai konyhában, illetve a desszerkészítésnél is, sőt a nagyszámú telített zsírja mellett még olyan tápanyagokkal is büszkélkedhet, mint a kalcium, a vas, a fehérje, a folsav és a C-vitamin.

A kókuszkrém
Ha elég ügyesen nyitjuk fel a konzerv kókusztejünket, akkor könnyen kaphatunk kókuszkrémet is. Ha egy éjszaán keresztül ugyanis a hűtőben tartjuk, akkor a különféle homogenitású folyadékok kettéválnak és a kókusztej felett felhalmozódó zsírosabb réteg lesz a kókusztej. Ha ezt a krémet összekeverjük egy kevés vegán tejszínhabbal, akkor szépen lazíthatunk az állagán és így kellemesen tudjuk majd formázni azt. A fennmaradó folyadékot pedig fel lehet használni a főzéshez, illetve a turmixokba is belekeverhetjük.