A kókuszolaj és az immunrendszer
2014.07.16 16:06
A kókuszolajról ma már bebizonyították, hogy igen előnyös az egészségre. Ma már tudjuk, hogy ez az olaj számos egészséges zsírsavat tartalmaz, amik nemcsak a fogyókúrában, hanem a betegségek kezelésében is segítenek. A kókuszolaj zsírsavjai úgy tűnik, hogy hatékonyan képesek harcolni a kórokozók ellen is, így az immunrendszer állapotát is javítják.
A kókuszolaj vírusellenes tulajdonságai
Dr. Mary Enig, táplálkozáskutató szerint a kókuszolaj közepes láncú trigliceridjei, főleg a laurinsavak hatékony vírusölőként működnek a szervezetben. A laurinsav a szervezetben monolaurinná alakul át, ami megtámadja a vírusok burkait és elpusztítják azokat. A monolaurin feloldja a vírusok falainak lipidjeit. Károsan hat a HIV-vírusra, a herpes simplex vírusra, a kanyaróra, a hólyagos szájgyulladásra és a citomegalovírusra is.
Mikrobák elleni hatása
Amellett, hogy antivirális, a kókuszolajról az is bebizonyosodott, hogy káros hatással van több mikróbára is, például a gombákra, a baktériumokra és az élesztőkre. A kókuszolaj hatékonyan harcol a Listeria monocytogenes a Helicobacter pylori és a Giardia lamblia ellen is. Egy nigériai tanulmány bebizonyította, hogy a kókuszolaj a Candida fajok ellen is igen hatékony.
Lehetséges rákellenes tulajdonságai
A közepes szénláncú zsírsavak rákellenesnek bizonyulnak. A laurinsav képes megakadályozni a tumorok kialakulását és növekedését, mivel elvágják tápanyagforrásaiktól a rákos sejteket, valamint elpusztítják azokat.
A kókuszolaj egy közepes szénláncú triglicerideket tartalmazó zsiradék, amit a kókuszdió húsából nyernek ki. A legtöbb telített és telítettlen zsírok áltlaában hosszú szénláncokból épülnek fel. Mivel a közepes szénláncú zsírsavakat a szervezet könnyebben meg tudja emészteni, ezért sokkal egészségesebbek, mint a hosszú láncú trigliceridek. Több tanulmány utal arra, hogy a kókuszolaj hatására a rákos sejtek száma csökkenhet, így a közepes szénláncú zsírsavak igen ígéretesek a rák kezelésében, ha egy ketogén diétával párosul.
A kókuszdió a kókuszpálmán növekszik a trópusi éghajlat vidékein. Ez a termés sok ember és kultúra számára alapvető élelmiszernek számít, de már Európában is egyre népszerűbbek a kókuszból készült termékek: a kókuszolaj, a kókuszkrém, a kókusztej és a kókuszreszelék is. A kókuszdió hústá ugyan igen nehéz kinyerni, viszont bármelyik boltban hozzájuthatunk szárított formában ehhez az anyaghoz.
A Cocos nucifera pálmafát terméséről, a kókuszdióról ismerjük a leginkább. A kókuszolaj nemcsak kiváló táplálékforrás, hanem gyógyszerként is alkalmazzák már évszázadok óta. Magas telített zsírtartalma, amiről a tudósok bebizonyították, hogy igen előnyös a szervezet számára: javítja az emésztést és az anyagcserét, de egészségügyi előnyei mellett a szépségápolás is felhasználja jótékony tulajdonságait. Például a haj egészségét és erejét is képes megőrizni.
A kókuszolaj egy igen sokoldalú olaj, így nagyon sokféleképpen lehet felhasználni. Nagy koncentrációban tartalmaz kaprilsavat és laurinsavat, ami két közepes lánchosszúságú zsírsav és, amik a szervezetben monokaprinná és monolaurinná alakulnak. Ezek a vegyületek képesek szembeszállni a lipid bevonatú vírusokkal és baktériumokkal és hatékonyan kezelik a szexuális úton terjedő betegségeket is. A kókuszdió ezenfelül hatékonyan alkalmazható a bőrön is, hogy tápanyagai e felületen keresztül felszívódhassanak és kifejthessék jótékony hatásaikat.