Blog

A kókuszolaj véd a fogszuvasodással szemben

2014.07.16 16:21

Ma már bebizonyították, hogy a kókuszolaj - annak ellenére, hogy nagy százalékban tartalmaz telített zsírsavakat - nem járul hozzá a szívbetegségek kialakulásához, sőt egy nemrég készített tanulmány azt is kimondja, hogy egy sor más egészségügyi ellátásra is alkalmas. Például a kókuszolajjal meg lehet menteni a fogainkat is.
Hogyan képes erre a kókuszolaj? A kutatók bebizonyították, hogy ez az olaj képes harcolni azokkal a baktériumokkal is, amik a fogszuvasodást okozzák. Mi több, a kókuszolaj nagy hatással van számos kórokozóval szemben, így fontos, természetes fegyver a fertőzések elleni küzdelemben még akkor is, amikor a baktériumok és vírusok már ellenállóvá váltak a különféle antibiotikumokra.
A kutatók megállapították, hogy a fogszuvasodás komoly problémát jelent az iparosodott országokban, viszont a kókuszolajjal a nagy arányú fogászati üregek kialakulása vissza is fordítható. A kókuszolaj egy olyan fogápolási termék lehet, ami vonzó alternatívája a kémiai adalékanyagoknak, különösen azért mért viszonylag alacsony koncentrációban is működőképes. Az egyre növekvő antibiotikum rezisztencia miatt egyre fontosabbá vált a természetes jogorvoslatok kihasználása, így például a kókuszolajjal is érdeme fogat mosni vagy azt felhasználni a rendszeres szájápolásban. A kókuszolaj ugyanis képes megakadályozni a Streptococcus baktériumok elszaporodását is, amik elsődleges okai az üregek kialakulásának.

A kókuszolaj és a szájüreg egészsége

2014.07.16 16:16

A kókuszolaj igen hatékony a szájhigiénia fenntartásában, mivel képes megvédeni a fogak egészségét, közben fenntartja a nyál megfelelő pH-ját és a szájüreg szöveteire is jó hatással van, derült ki egy kutatásból.
Dr. Damien Brandy, a kutatás vezetője elmondta, hogy az emberek sajnos sokszor figyelmen kívül hagyják a fogszuvasodást mint egészségügyi problémát, pedig a szájhigiénia szempontjából nagyon fontos, hogy vigyázzunk egészségünkre. A szájban rengeteg baktérium található, amik savakat képeznek, ezek pedig roncsolják a fogzománcot, így fogászati üregek alakulnak ki. A kókuszolaj azonban képes a szájhigiénia javítására, mivel e baktériumokat elpusztítja a szervezetben, így a szájüregben is.
Az Athlone Institue of Technology kutatói megállapították, hogy a kókuszolajnak igen erős antibakteriális hatása van, ráadásul jótékonyan befolyásolja az emésztőenzimek működését is. A kókuszolajról bebionyították, hogy képes elpusztítani az olyan káros és ellnálló baktériumtörzseket is a szájban, mint a Streptococcus vagy a Staphylococcus. Ezek a baktréiumok nagymértékben hozzájárulnak a fogszuvasodáshoz és a fogászati regek kialakulásához.
A kutatásokból az is kiderült, hogy a kókuszolaj a szájban elszaporodott Candidát is képes visszaszorítani, így segítségével kezelhető és megelőzhető a szájpenész is.
Jelenleg a kutatók azt igyekeznek kideríteni, hogy a kókuszolaj zsírsavjai miképpen képesek elpusztítani még az olyan antibiotikum-rezisztens törzseket is, mint a Streptococcus vagy a Staphylococcus.

Hogyan vásároljunk jó minőségű kókuszolajat?

2014.07.16 16:15

Ne feledjük, hogy vannak különböző módon készült kókuszolajak, így vásárlás előtt érdemes alaposan megfontolni, hogy mit veszünk le a polcról. A piacon a leggyakrabban olyan kókuszolajat találunk, ami a koprából, a szárított kókuszhúsból készül. A koprából készült kókuszolaj viszonylag olcsóbb, de fogyasztásra alkalmatlan, mivel az összes értékes tápanyagot kiölték belőle. Továbbá bizonyos gyártók a kókuszolajat finomítják, fehérítik és szagtalanítják. Ezek a folyamatok valóban csökkentik a kókuszhús tápanyagtartalmát.
Tehát csak olyan kókuszolaj termékeket vásároljunk, amik a lehető legkevesebb feldolgozási folyamaton mentek keresztül. Válasszunk olyan kókuszolajat, amit közvetlenül a friss kókuszból állítottak elő, mechanikusan. Ebben a típusban nincsen sem adalékaynag, sem tartósítószer, sem egyéb káros vegyi anyag.

A kókuszdió más egészséges részei
Ha a kókuszdiót egészben szereztük be, akkor érdemes odafigyelni arra, hogy minden ehető részét elfogyasszunk. A kókuszolajnak sok része remek forrása a tápanyagoknak.
A kókuszvíz teli van elektrolitokkal, a kókusztejszín pedig jó forrása a HDL koleszterinnek. A kókuszkrém gyakori összetevője a leveseknek, a rizs alapú desszerteknek, a currynek és más ázsiai finomságoknak. A szűz kókuszolajat és a kókuszdiót is érdemes beépíteni a diétába. Meg fogsz lepődni, hogy milyen sokat segít megőrizni a tested alakját, miközben megbékít azzal a tudattal, hogy semmilyen rosszat nem teszel a szervezetednek.
 

Kókuszolaj az oxidatív stressz csökkentésében

2014.07.16 16:13

A Royal Society of Chemistry egyik tanulmánya kimutatta, hogy a szűz kókuszolajban rengeteg antioxidáns található. A vizsgálatot Indiában, a Kerala Egyetemen végezték el: a szűz kókuszolaj, a finomított kókuszolaj, az olívaolaj és a napraforgóolaj antioxidáns tulajdonságait vizsgálták. Az eredmények azt is megmutatták, hogy a melegítés során a szűz kókuszolajnak fokozódott az antioxidáns hatása, míg a többi három olaj esetében az antioxidánsok a hő fokozásával folyamatosan lebomlottak.
A kókuszolajban a következő antioxidánsok aktivizálódnak a hő hatására: kataláz, szuperoxid dizmutáz, glutation-peroxidáz és a glutation-reduktáz, amik a máj, a szív és a vesék egészségét fokozzák. A szűz kókuszolaj megakadályozta az oxidatív stresszt is, ezt jelzi a csökkent  lipidperoxidáció képződése és fehérjeoxidáció. Ez talán a legátfogóbb tanulmány a mai napig, ami alaposan megvizsgálja a hagyományos kókuszolaj antioxidáns tevékenységét.
A tanulmány kiemeli, hogy mindenképpen olyan típusú kókuszolajat kell választanunk, amit a lehető legkevésbé dolgoztak fel, tehát benne még megőrződtek az értékes tápanyagok, ásványi anyagok és vitaminok, zsírok, valamint az antioxidánsok. A finomított kókuszolajból már kiölték ezeket az anyagokat, így ennek szerkezete jobban hasonlít az olívaolajéra vagy más telítetlen zsírokére, mint a finomítatlan kókuszolajéra. A finomítatlan kókuszolaj a bajnok az étkezési olajok között!

Hogyan süssünk kókusztejjel?

2014.07.16 16:13

A kókusztej a száraz kókuszhús vízben történő áztatásával készül, úgy, hogy a kiázott kókuszreszeléket kifacsarjuk és a folyadék, amit kapunk, az nem más, mint a kókusztej. Az olyan receptekbe, amik tejet vagy tejszínt igényelnek, nyugodtan használhatunk kókusztejet, mert így ízletesebb és gazdagabb lesz az adott étel. A kókusztej egy kiváló lehetőség azok számára is, akik laktóz intoleranciában szenvednek. Mivel a kókusztej íze nem túl erős, ezért a kókusztejet bármilyen receptbe fel lehet használni.

Amire fontos figyelni, ha a kókusztejjel főznénk vag sütnénk
1. Mindig olvassuk el a receptet, hogy milyen tíousú tejet igényel: könnyűt vagy krémeset, tejszínt vagy tejet. Ennek megfelelően érdemes sovány vagy zsíros kókusztejet választani.
2. A zsíros kókusztejjel vigyázzunk, mivel nagyon sok zsír található benne, ezért gyorsan megemeli a ételek kalóriatartalmát.
3. Először csak részben helyettesítsük a receptben a tejet kókusztejjel, fokozatosan szoktassuk hozzá magunkat az ízéhez.
4. Később 1:1 arányban teljesen helyettesíthetjük a hagyományos tejet a kókusztejjel.
5. Vigyázzunk arra, hogy ne használjuk túl magas hőmérsékleten, mert így a kókusztej megalvadhat. Ezt könnyen megvalósíthatjuk, ha mindig a hús agy a zöldség megpirítása után öntjük csak az ételbe a kókusztejet és ekkor alacsonyabbra is vesszük a lángot, majd az ételt folyamatosan kevergetjük.
 

A kókuszolaj az Alzheimer-kór gyógyításában

2014.07.16 16:12

Az Alzheimer-kór egy neurodegenratív állapot, ami során az agyi funkciók lelassulnak és a beteg értelmi szintje csökkenni kezd. Az Alzheimer-kórt nem lehet gyógyítani, csupán előrehaladását lelassítani. A legjobb tehát a megelőzés, amit a helyes táplálkozással, rendszeres testmozgással, illetve bizonyos élelmiszerek - például kókuszolaj - rendszeres fogyasztásával meg lehet oldani.

A kókuszolaj hatása az agyra
A kókuszolaj egy csodálatos étel, amiről bebizonyították, hogy igen erős gyógyító hatással rendelkezik. Az Alzheimeres betegeknél fokozza a ketontestek termelődését, amik az agy számára tökéletes tápanyagként szolgálnak, így az Alzheimer-kór néhány tünete hosszú távon enyhíthető a kókuszolajjal.
A kutatás igazolta, hogy a ketontestek igen hatékonyak a mentális egészségre. Ezek az anyagok felgyorsítják az anyagcserét, elősegítik az agy optimális működését, vagyis a kókuszolaj az Alzheimer-kórban szenvedőkben valódi megoldást kínál.

A kókuszolaj és az Alzheimer-kór
A kókuszolaj egy alternatív tüzelőanyag, ami segítségével az agy újra képes egészségesen működni. A mentális egészség megóvása központi szerepet játszik az idősek esetében, akiknek meg kell birkózniuk a korral járó demenciával. A kókuszolaj képes visszafordítani ezt a hanyatlást, sőt még az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzését is képes biztosítani. Éppen ezért érdemes már fiatal korban is rendszeresen fogyasztani.

Fogmosás kókuszolajjal

2014.07.16 16:11

A kókuszolajjal történő fogmosással megelőzhetjük a fogszuvasodást, megszüntethetjük a rossz leheletet és csökkenthetjük az ínybetegségek kockázatát is. A kókuszolajat sokan használják a fejbőrön, hogy elpusztítsák a baktériumokat és a parazitákat, de jól működik a rossz leheletet okozó baktériumokkal szemben is. Már vannak olyan fogkrémek is, ahol az összetevők között megtaláljuk a kókuszolajat, de mi magunk is elkészíthetjük a kókuszolajas fogkrémünket.

1. Keverjünk össze két evőkanál kókuszolajat 3 evőkanál szódabikarbónával egy kis tálban, hogy egy sűrű pasztát kapjunk. Törjük át az összetevőket egy villával, amíg a massza a fogkrém állagát veszi fel. A szódabikarbóna hatékonyan hozzájárul a fogak fehérítéséhez.

2 Nedvesítsünk meg egy fogkefét és helyezzük bele a masszába. Nyomjuk enyhén a pasztába, majd a felvett anyaggal körkörök mozdulatokkal dörzsöljük a fogakba a kókuszt és a szódabikarbónát. Mossuk meg ezzel a pasztával a nyelvet is, hogy eltávolítsuk a baktériumokat és felfrissítsük a leheletet.

3. Öblítsük ki a szánkat egy kevés vízzel, de ne köpjük a vizet azonnal a mosdóba. Öblögessünk vele, majd egy dobozba és a szemetesbe köpjük, mivel a kókuszolaj megkeményedhet a lefolyóban.

4. Hetente néhányszor ismételjük meg ezt az eljárást, hogy megtapasztulj a kókuszolajjal történő fogmosás előnyeit.

A kókuszolaj biztonságossága

2014.07.16 16:10

A kókuszolaj egyike azon csodás termékeknek, amiknek számtalan felhasználási lehetőségük van. A kókuszdióból kinyert olajat fel lehet használni gyógyszerként, szépségápolásra és főzésre is. Persze annak ellenére, hogy a kókuszolajnak megvannak a maga előnye, néha nem árt, hogy óvatosak legyünk vele, hiszen olykor-olykor mellékhatásokat is okozhat.

Szépségápolás
A kutatók a kókuszolajat biztonságos terméknek ítélték meg, ami hasonló célokra használható, mint a kakaóvaj. Éppen ezért nagyon sok kozmetikumban és hidratálóban találunk kókuszolajat. Nem okoz bőrirritációt a bőrön, így szabadon használható. Fényessé teszi a bőrt és a hajat. Persze, ha mégis irritációt okozna, akkor hagyjuk abba használatát.

Gyógyászat
A kókuszolajat több célra is felhasználják: cukorbetegség kezelésére, Chron-betegség, pajzsmirigy problémák, irritábilis bél szindróma és szívbetegségek gyógyítására. Abban is segít, hogy kezeljük a fejtetvet és a pikkelysömört. Az orvosok úgy határozzák meg, hogy a kókuszolaj biztonságos, ha követjük a megfelelő adagolást. A terhes és szoptató anyák is használhatják Jelenleg nem ismert semmilyen gyógyszerrel való kölcsönhatása.

Főzés
A kókuszolajat főzésre már évszázadok óta hazsnálnak, különösen az ázsiai országokban. Hosszú ideig eltartható és egyedi íze miatt tökéletes a konyhába. Biztonságos választás, ami fokozza az anyagcsere működését. Persze ahhoz, hogy biztonságosan használhassuk fontos, hogy minden esetben bio és 100%-os minőségű kókuszolajat válasszunk.
 

A kókusztej és a fogyás

2014.07.16 16:09

Tejet nemcsak a haszonállatok termelnek, hanem néhány növénynek a nedvét is tejnek nevezzük, így például a kókuszét is. A kókusztejet úgy nyerhetjük ki, ha a kókusz pépes húsát kifacsarjuk. A kókusztej kiválóan használható azok számára, akik laktóz intoleranciában szenvednek és jó választás azok számára is, akik fogyni szeretnének.

Kalória
A kókusztej magas kalóriatartalommal bír, de ennek ellenére jó választás lehet egy fogyókúrás étrendben. 100 ml körülbelül 420 kalóriát tartalmaz, viszont ezt a szervezet nem zsírraktározásra használja fel, hanem energiát nyer belőle. Persze azért fontos figyelni arra, hogy ne csak kókusztejet igyunk, mert úgy valóban nem lehet eredményes a fogyókúránk, sőt még kókuszallergiánk is lehet.

Zsír
A kókusztej zsírtartalma is magas. Viszont annak ellenére, hogy 92%-ban telített zsírokat tartalmaz, mégis fontos megjegyezni, hogy ezek a zsírok egészen máshogy hasznosulnak a szervezetben, mint más telített zsírok. Mivel ezen zsírok szénlánca rövidebb, mint a többi zsíré, így ezeket a szervezet nem zsírpárnaként raktározza, hanem energiát nyer belőlük.

Szénhidrát
A kókusztej csak nagyon kevés szénhidártot tartalmaz, így igen hatékony egy alacsony szénhidráttartalmú diétában.

Fehérje
A kókusztejben igen kevés a fehérje is, csészénként körülbelül 3 grammnyival kell számolnunk. Ezzel nincs probléma, de nagyon fontos, hogy bizonyos esetekben más élelmiszerrel pótoljuk a nélkülözhetetlen fehérjéket.

A kókuszolaj és a bőr ápolása

2014.07.16 16:06

A kókuszolajat számos bőrápolási termékben megtaláljuk. Hidratálóként, antioxidánsként, gombaölőként és antibakteriális szerként használják. Hidratáló és bőrpuhító tulajdonsága igen jelentős. Nem véletlen, hogy a polinézek, akik már több évszázada használják, híresek szép és egészséges bőrükről.

Funkció és jelentőség
A kókuszolajat elsősorban közepes szénláncú zsírsavak alkotják. Ezek a molekulák igen aprók, így könnyen át tudnak hatolni a sejtmembránon, tehát mélyen fejtik ki a hatásukat. A kókuszolaj így képes gyorsítani a sebgyógyulást, fokozza a kollagéntermelést, puhává és simává tezi a bőrt. Erős antioxidánsként védelmet nyújt a nap káros sugaraival szemben is.

További előnyei
A kókuszolaj segít megelőzni a bőr vízveszteségét, nyugtató és lágyító hatása is igen intenzív. A kókuszolaj enyhülést hoz a repedezett vagy irritált bőr számára és megszünteti a bőrbetegségek tüneteit is. Antibakteriális szerként képes leszámolni a  staphylococcus fertőzésekkel. Egy 2008-as vizsgálat igazolta, hogy a kókuszolaj hatékonyan szünteti meg a dermatitis és az ekcéma tüneteit is. Az olaj gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik, így hasznos a Candida fertőzések megszüntetésében is.

Persze nagyon fontos, hogy minőségi kókuszolajat vásároljunk és ellenőrzött forrásból, mert csak a tiszta, organikus kókuszolaj képes ezen előnyöket igazán aktívan kifejteni. A minőségen ne spóroljunk!
 

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>