Blog

A kókuszolaj és az immunrendszer

2014.07.16 16:06

A kókuszolajról ma már bebizonyították, hogy igen előnyös az egészségre. Ma már tudjuk, hogy ez az olaj számos egészséges zsírsavat tartalmaz, amik nemcsak a fogyókúrában, hanem a betegségek kezelésében is segítenek. A kókuszolaj zsírsavjai úgy tűnik, hogy hatékonyan képesek harcolni a kórokozók ellen is, így az immunrendszer állapotát is javítják.

A kókuszolaj vírusellenes tulajdonságai
Dr. Mary Enig, táplálkozáskutató szerint a kókuszolaj közepes láncú trigliceridjei, főleg a laurinsavak hatékony vírusölőként működnek a szervezetben. A laurinsav a szervezetben monolaurinná alakul át, ami megtámadja a vírusok burkait és elpusztítják azokat. A monolaurin feloldja a vírusok falainak lipidjeit. Károsan hat a HIV-vírusra, a herpes simplex vírusra, a kanyaróra, a hólyagos szájgyulladásra és a citomegalovírusra is.

Mikrobák elleni hatása
Amellett, hogy antivirális, a kókuszolajról az is bebizonyosodott, hogy káros hatással van több mikróbára is, például a gombákra, a baktériumokra és az élesztőkre. A kókuszolaj hatékonyan harcol a Listeria monocytogenes a Helicobacter pylori és a Giardia lamblia ellen is. Egy nigériai tanulmány bebizonyította, hogy a kókuszolaj a Candida fajok ellen is igen hatékony.

Lehetséges rákellenes tulajdonságai
A közepes szénláncú zsírsavak rákellenesnek bizonyulnak. A laurinsav képes megakadályozni a tumorok kialakulását és növekedését, mivel elvágják tápanyagforrásaiktól a rákos sejteket, valamint elpusztítják azokat.
 

A kókuszolaj a rák gyógyításában

2014.07.16 16:05

A kókuszolaj egy közepes szénláncú triglicerideket tartalmazó zsiradék, amit a kókuszdió húsából nyernek ki. A legtöbb telített és telítettlen zsírok áltlaában hosszú szénláncokból épülnek fel. Mivel a közepes szénláncú zsírsavakat a szervezet könnyebben meg tudja emészteni, ezért sokkal egészségesebbek, mint a hosszú láncú trigliceridek. Több tanulmány utal arra, hogy a kókuszolaj hatására a rákos sejtek száma csökkenhet, így a közepes szénláncú zsírsavak igen ígéretesek a rák kezelésében, ha egy ketogén diétával párosul.

A kókuszolaj
A kókuszolaj közepes szénláncú zsírsavakat tartalmaz. A hosszú szénláncú trigliceridekkel ellenétben ezek a bélrendszerben közvetlenül szívódnak fel, így nem zsírpárnává, hanem energiává alakulnak. Vagyis nincs szükség epesavakra az emésztésükhöz, így könnyebben bomlanak le.

A rák kezelésére
A rákos sejtek olyan egyszerű sejtek, amik a glükózt használják fel a növekedéshez. Nem világos, hogy fel tudnák használni a zsírt, mint energiaforrást. Vagyis a magas zsírtartalmú diéta ellenséges környezetet jelenthet a rákos sejteknek. A ketogén diéta lényege tehát annyi, hogy 10-15 napra korlátozza a szénhidrát bevitelét és az energiát jórészt zsírokból nyeri. Ez a ketogén diéta segíthet megállítani a rák terjedését.

A kókuszolajjal a rák kezelésében
A kókuszolaj egy olyan telített zsír, amit a rákos sejtek nem tudnak felhasználni. Éppen ezért egyrészt segíthet a megelőzésben, másrészt a növekedés gátlásában.
 

A kókuszreszelék előnyei

2014.07.16 16:04

A kókuszdió a kókuszpálmán növekszik a trópusi éghajlat vidékein. Ez a termés sok ember és kultúra számára alapvető élelmiszernek számít, de már Európában is egyre népszerűbbek a kókuszból készült termékek: a kókuszolaj, a kókuszkrém, a kókusztej és a kókuszreszelék is. A kókuszdió hústá ugyan igen nehéz kinyerni, viszont bármelyik boltban hozzájuthatunk szárított formában ehhez az anyaghoz.

Közepes lánchosszúságú zsírsavak
Egy csésze nyers kókuszdió 283 kalóriát tartalmaz, aminek nagy része, 26,8 gramm zsír. Ebből a mennyiségből 23,8 gramm telített zsírsav. Azonban más zsíroktól eltérően, a kókuszolajban és a kókuszreszelékben közepes lánchosszúságú zsírsavak találhatóak. Ezek lebontása gyorsabb, mint más zsíroké, így nem járulnak hozzá a magas koleszterinszinthez és a szívbetegségek kialakulásához sem. A kutatók bizonyították, hogy a kókuszreszelék jelentősen csökkenti a rossz koleszterin szintjét és növeli a jó koleszterinszintet.

Rost
A kókuszreszelék rostban gazdag. 100 grammja 7,2 gramm rostot tartalmaz, ami több, mint 20%-a a napi ajánlott bevitelnek. A rost segíti az emésztést, javítja a táplálékok felszívódását és megszünteti az emésztési zavarokat. Mivel hamar eltelítenek, ezért a kalóriabevitel is csökken, vagyis beindul a fogyás.

Mangán, kálium és réz
A kókuszolaj és a kókuszreszelék is nagy mennyiségben tartalmaz ezekből az ásványi anyagokból. A mangán az immun- és az idegrendszert támogatja és stabilizálja a vércukoszintet, a kálium és nátrium pedig a sejtek folyadékfelszívásához járul hozzá, valamint ezekre az anyagokra szükség van, hogy a megfelelő szívműködés és az izmok növekedése is biztosítva legyen.
 

A kókuszolaj a hajápolásban

2014.07.16 16:00

A Cocos nucifera pálmafát terméséről, a kókuszdióról ismerjük a leginkább. A kókuszolaj nemcsak kiváló táplálékforrás, hanem gyógyszerként is alkalmazzák már évszázadok óta. Magas telített zsírtartalma, amiről a tudósok bebizonyították, hogy igen előnyös a szervezet számára: javítja az emésztést és az anyagcserét, de egészségügyi előnyei mellett a szépségápolás is felhasználja jótékony tulajdonságait. Például a haj egészségét és erejét is képes megőrizni.

A kókuszolaj abszorpciós tulajdonságai
2001-ben a Princeton Egyetem kutatói kezdték megvizsgálni az ásványi olajok és a kókuszolaj hatásait a hajszálakra. A kezelt haj keresztmetszeinek vizsgálata során megállapították, hogy a kókuszolaj teljesen képes behatolni a hajszálak mélyére, míg az ásványi olajok erre nem képesek. A kutatók éppen ezért úgy vélik, hogy a kókuszolaj sokkal hatékonyabban képes kifejteni előnyös tulajdonságait, mint más olajok.

A sérült haj szerkezetének javítása
A sérült haj felszíne nem egyenletes, néhol kiemelkedik, néhol összezsugorodik. Ez a víz visszatartás és felszívódás eredménye. A kókuszolajjal kezelt hajszálak azonban egyenletessé és dússá válnak, mivel folyadékkal telítődnek. Vagyis a kókuszolaj a hajszálak feltöltésével képes megakadályozni azok esetleges sérüléseit.

Fehérjeveszteség
Egy 2003-as kísérlet megállapította, hogy a kókuszolaj képes a haj károsodásait csökkenteni. Felfedezték, hogy a kókuszolaj kiválóan alkalmas a sérült és az egészséges hajszálak fehérjeveszteségének csökkentésére.
 

A kókuszolaj felhasználási módjai

2014.07.16 15:59

A kókuszolaj egy igen sokoldalú olaj, így nagyon sokféleképpen lehet felhasználni. Nagy koncentrációban tartalmaz kaprilsavat és laurinsavat, ami két közepes lánchosszúságú zsírsav és, amik a szervezetben monokaprinná és monolaurinná alakulnak. Ezek a vegyületek képesek szembeszállni a lipid bevonatú vírusokkal és baktériumokkal és hatékonyan kezelik a szexuális úton terjedő betegségeket is. A kókuszdió ezenfelül hatékonyan alkalmazható a bőrön is, hogy tápanyagai e felületen keresztül felszívódhassanak és kifejthessék jótékony hatásaikat.

Szájon át fogyasztva
A kókuszolaj különbözőképpen befolyásolhatja az emésztőtraktus működését. A kókuszolajjal elősegíthetőek az egészséges emésztési folyamatok és leküzdhetőek az emésztési zavarok is. A kókuszolaj fogyasztásával fokozódik a zsírban oldódó vitaminok és ásványi anyagok felszívódása. Ezenfelül fokozza a hasnyálmirigyet, így fokozza az inzulinszintet, vagyis szabályozza a vércukorszintet. Javítja a szív egészségét és működését. Csökkenti a vérlemezkék megtapadását, javítja a vérkeringést és csökkenti a vérrögképződés kockázatát. Csökkenti a vérnyomást.

Helyi alkalmazás során
A kókuszolaj puhítja és hidratálja a bőrt, fényessé és lággyá teszi a hajat. Képes szembeszállni a bőrön talált fertőzésekkel, az ekcémával, az aknéval, a pikkelysömörrel. Enyhíti a viszkető bőrt, kezeli az aranyeret, gyógyítja a kisebb sebeket és égési sérüléseket.

Első bejegyzés

2014.07.16 15:43

Ma elindítottuk az új blogunkat. Kérjük kövesse figyelemmel, igyekszünk mindig friss információkat közölni. Az üzenetek nyomon követése RSS csatornán keresztül is lehetséges.

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5