Bounty torta
2015.11.13 10:14Hozzávalók egy 28 centiméteres tortaformához
100 gramm kókuszliszt és 100 gramm mandulaliszt
60 gramm kakaópor
100 gramm nyírfacukor
2 tojás
1 csipet só
1 vanília kikapart belseje vagy 1 csomag bio vaníliás cukor
2-2,5 dl kókusztej
1 dl kókuszolaj
1 csomag sütőpor
A kókuszos krémhez
150 gramm kókuszreszelék
2-3 evőkanál datolyaszirup
1 dl kókuszolaj
1-1,5 dl kókusztej
+150 gramm paleolit barát étcsokoládé
+1 dl kókuszolaj
Elkészítése (előkészítés kb. 30-45 perc, sütés kb. 45 perc)
Melegítsd elő a sütőt 180 Celsius fokra.
Keverd össze egy tálban a mandulalisztet, a kókuszlisztet és a kakaóport, valamint a sütőport.
Egy másik tálban keverd ki a tojásokat a cukorral, majd add hozzá a kókuszolajat, a sót, a vaníliát és a kókusztejet is.
A száraz összetevős tálba öntsd át a nedves keveréket és az egészet nagyon alaposan keverd össze. Egy laza állagú masszát kell kapnod, amit spatulával könnyen lehet formázni.
Készítsd ki a tortaformánkat: kend ki kókuszolajjal, majd kókuszliszttel rögzítsd azt.
A tortaformába öntsd a krémet, egyengesd el, majd tedd a sütőbe és süsd addig, amíg a belseje is átsül. Ez kb. 45 perc, de késpróbával időnként érdemes ellenőrizni.
Amíg az alap sül, el lehet készíteni a kókuszos krémet is. Keverd össze a kókuszreszeléket a kókuszolajjal és a kókusztejjel, majd édesítsd a keveréket datolyasziruppal. Pudingszerű állagot kell elérned: ha a krémed ehhez képest sűrű, akkor kókusztejjel hígíthatod, ha híg, akkor pedig kókuszliszttel lehet sűríteni.
A csokoládébevonathoz olvaszd fel gőz felett az étcsokoládét és a kókuszolajat, keverd át alaposan és, ha szükséges, nyírfacukorral édesítsd kicsit.
A megsült tortaformát hűtsd ki, ezután kanalazd rá a kókuszos krémet, majd végül óvatosan a csokoládébevonatot is. Egy éjszakán át tartsd hűvös helyen (hűtőben, erkélyen), hogy teljesen megdermedjen és szelhetővé váljon.
Évezredeken át a trópusi kultúrák felhasználták a kókuszolajat, de nemcsak élelmiszerként és kozmetikai összetevőként, hanem gyógyászati célokra is. A kókuszolaj használata teljesen biztonságos és számos előnnyel jár használata. Sőt annak ellenére, hogy nagymértékben tartalmaz telített zsírokat, csökkenti az LDL vagy rossz kolesztrin szintjét.
A keratózis pilárisz vagy közismertebb nevén a cisrkebőr nem ritka bőrbetegségnek számít. Ez a genetikai betegség minden korosztályt érint és bár nem fertőző, nem fájdalmas és nem károsítja a beteg általános egészségi állapotát, mégis elmondható, hogy az ilyen bőr látványa vagy érintése nem igazán kellemes. Ezek a durva, rögös foltok a bőrön nagyon kellemetlenek lehetnek és meglehetősen nehéz tőlük megszabadulni. Sokan talán már tudják, hogy ez a betegség lényegében gyógyíthatatlan, de úgy tűnik, hogy a látható tüneteket nagymétékben lehet enyhíteni a kókuszolaj segítségével.
A Candida fertőzés számos módon okozhat problémát, többek között testet ölthet szénhidrát utáni sóvárgásban, agyi ködben vagy fáradtságban. Sokan úgy érzik, hogy képtelen elriasztani ezt a fertőzést és, hogy a sokadik sikertelen próbálkozással sem sikerül kiirtani a Candidát és megszabadulni a fertőzéstől. Habár léteznek hatékony kezelési tervek, amelyek közül érdemes igénybe venni a kókuszolaj és az oregánóolaj jótékony hatásait is.
A kókuszolajban és a halolajban kevés a közös, kivéve talán annyit, hogy mindketten egészséges forrásai a különféle zsírsavaknak. A halolajnak és a kókuszolajnak meglehetősen eltérőek a tulajdonságaik, ráadásul egészen másképpen kell beépíteni őket a diétába. Most, hogy az alacsony zsírtartalmú őrület véget ért, a különféle egészséges olajok egyre népszerűbbé váltak a diétázók körében is. A halolaj az egyik legegészségesebb az állati zsírok közül, de sajnos egyre nehezebb beszerezni természetes forrásokból. A gazdag kókuszolaj pedig az egyik legegészségesebb növényi zsír, amit régóta használnak élelmiszerként és gyógyszerként is.
A kókuszdió előnyeit úgy tűnik, már mindenki kívülről fújja. Sőt a kókuszdió, a kókuszolaj, a kókuszvíz és a kókusztej ma már természetesen jelen van számos helyen, mivel a kutatások is bebizonyították egészségügyi előnyeiket. A tudósok igazolták, hogy a kókuszolaj segít kezelni a különféle bőrrel és hajjal kapcsolatos kérdéseket, fokozza a betegségekkel szembeni ellenálló képességet és az emberek életerejét, szabályozza a testsúlyt és még számos pozitív hatása ismert. Mindezen egészségügyi juttatások egyébként a kókuszolaj és a kókusz exkluzív kémiai komponenseinek tudható be, jórészt a benne található közepes szénláncú triglicerideknek, amelyek nagy számban vannak jelen a kókuszban.
A kókuszolaj valóban igen sok mindenre fantasztikus. Sőt bármilyen meglepő, a hajápolásban is nagyszerűen lehet használni. Ha telt, fényűző, fényes és dús hajkoronára vágyunk, akkor nem kell mást tenni, mint azt kókuszolajjal ápolni bizonyos rendszerességgel. Illetve akkor is érdemes a kókuszolajhoz nyúlni, ha meg szeretnénk szüntetni annak töredezettségét, illetve mattságát.
A kókuszolajat ma már sokan nevezik szuperélelmiszernek, hiszen több kutatás is bebizonyította, hogy számtalan előnye van, amelyeknek köszönhetően egészségesebbek, frissebbek és jobb hangulatúak lehetünk.
A mai felnőtt korosztály betegebb, mint a szüleik.
A kókusztej egy krémes folyadék, ami a kókuszdió fehér húsából készül. Ezt a magas zsírtartalmú folyadékot többnyire főzésre használják, az ételek ízének gazdagítására használják. A kókusztej gyakori összetevője a dél-kelet-ázsiai konyhának, valamint más trópusi területeken is gyakran használják, például Dél-Amerika és a Karib-térség bizonyos részein.