Blog

A kókuszolaj és a száraz bőr

2014.09.30 17:10

Ha van egy tipikus elem, amit nagy hatékonysággal lehet a konyhából a fürdőszobába átmozgatni, akkor az az extra szűz kókuszolaj. A kókuszolajat ugyanis hatékonyan fel lehet használni az egész testre, hajpakolást készíthetünk belőle, testápolót, arckrémet, ránctalanítót stb. A kókuszolaj hatékonyan hidratálja az arcot és a testet is. A szaga meglehetősen aromás, intenzív kókuszos illata van, így a parfümöt is megspórolhatjuk, ha a kókuszolajat használjuk gyógyulásra. Ráadásul a kókusolaj 100%-ban természetes, így attól sem kell aggódnunk, hogy mesterséges vegyi anyagok kerülnének a szervezetünkbe.

Két módja is van, ahogy a kókuszolajat használhatjuk a mindennapjaink során.

1) Az arcunkon
Vegyünk egy kevés kókuszolajat a kezünkbe, melegítsük fel a tenyerünkkel és minden reggel alaposan masszírozzuk be ezt a kis mennyiséget az arcbőrbe. Várjunk 10-15 percet, amíg felszívódik az olaj, majd a felesleges töröljük le. Ezután körkörösen masszírozzuk át az arcbőrt finoman, majd a felesleges hámréteget távolítsuk el ilyen módon. A kókuszolaj belülről hidratálja a bőrt és segít abban, hogy a felesleges hámréteg is távozzék.

2) A testünkön
Miután lezuhanyoztunk, alkalmazzuk a kókuszolajat az egész testen a lábainktól egészen a nyakunkig. Ezután töröljük le a felesleges egy száraz törölközővel. Persze nagyon fontos figyelni arra, hogy e módszer után ne feküdjünk be azonnal az ágyba, mert így foltot hagyhatunk a lepedőkön, az ágyneműn. Illetve soha ne viseljünk selyem pizsamát vagy hálóinget, amikor kókuszolajjal kenjük át a bőrünket.
 

Kókuszolaj a mindennapi szépségápolási rutinban

2014.09.01 16:45

A kókuszolaj egy csodálatos természetes termék, amit jól be lehet illeszteni a mindennapi szépségápolási rutinunkba, mert gazdag zsírsavakban, így biztosítja a szervezet számára szükséges nedvességet, ezenfelül rendkívül sokoldalú mint szépségápolási termék.

Arckrém
Nagyon megéri a jelenlegi arckrémünket kókuszolajra cserélni, ha hidratált és egészséges bőrre vágyunk. Használjuk a kókuszolajat kis mennyiségben és kenjük be vele az arcunkat lefekvés előtt minden este. Használjuk más testrészeinket is, ahol száraz bőrfelület található, pl. a könyökön, a térden vagy a sarkakon.

Kondicionáló
A kókuszolaj remekül kondicionálja a hajat. Érdemes a hajmosás után bemasszírozni a fejbőrbe és eloszlatni az egész hajon, majd 10 perc után kimosni. Selymes és sima hajat kapunk így.

Szem kezelése
Mivel a kókuszolaj hidratáló, így a szemet is ápolhatjuk vele. Kis mennyiségben masszírozzuk be a szem környékébe, hogy ott biztosítsuk a megfelelő folyadékbevitelt, illetve a kókuszolajjal még minimalizálni lehet a kisebb ráncokat is.

A körömágy kezelése
Ha durva, makacs a körömágybőr, akkor próbáld ki a kókuszolajat e területen is. Puhává teszi ezeket a részeket is, ráadásul könnyű vele dolgozni. A kókuszolaj képes annyira felpuhítani a kutikulát, hogy azt utána könnyedén eltávolíthatjuk.

Borotválkozó krém
Ha érzékeny a bőrünk, akkor érdemes kókuszolajat használni a hagyományos borotvahabok helyett. A kókuszolaj megvédi a bőrt borotválkozás közben, és a borotválkozás után sem szárítja ki. A kókuszolaj nem irritatív.
 

Kókuszolaj a szép hajért

2014.08.06 09:30

A kókuszolaj hajra tett előnyeit egyáltalán nem lehet alul becsülni. Generációk a tanúi annak, hogy a kókuszolaj természetesen és hatékonyan szépíti meg a hajkoronát. A kókuszolajban E-vitamin és laurinsav található, melyek egyenként is kiválóan kondicionálják a hajat, de így együtt szinergikusan fejtik ki hatásukat. Ugyanakkor a kókuszolaj felhasználási területei túlnőnek a hajon, hiszen a fejbőr számára is számos előnyt nyújt, elsősorban persze táplálja azt. Az eredmény pedig vastagabb és erősebb hajszálak, amelyek nem töredeznek, valamint egy jól táplált, korpásodás mentes fejbőr. Nem csoda, hogy az ázsiai és polinéz népek, akik nap, mint nap használják a kókuszolajat, hosszú, puha és fényes hajkoronával büszkélkedhetnek.
A szerve,s organikus kókuszolaj különösen jó hatással van a hajra. Tény, hogy ezt az anyagot ma már a legdrágább hajkondicionálókban és samponokban is megtaláljuk, mert a gyártók felismerték a kókuszolajban rejlő lehetőségeket. A kókuszolaj komoly előnye az is, hogy lassítja az őszülés folyamatát, illetve képes besűríteni a hajat a hajtincsektől kezdve egészen a hajvégekig. Itt fontos megemlíteni, hogy a kókuszolajat bármilyen típusú hajra fel lehet használni, de nyilván a leglátványosabb eredményeket akkor érhetjük el, ha vékonyszálú és töredezett hajon használjuk. A hajhullást is meg lehet állítani a kókuszolajjal, sőt a hajvesztés is pótolható, ha rendszeresen használjuk ezt az olajat.

Megfiatalodni a kókuszolajjal

2014.07.16 16:27

A kókuszolaj több módon is segít abban, hogy az arcbőrünk vagy akár az egész testünk fiatalosabb legyen.

1. A kókuszolaj hatékony bőrápoló és hidratáló. Más testápolók vagy arckrémet kőolajat tartalmaznak, amely nem hidratálja a bőrt, így beszívódása után csak még jobban kiszárítja azt. Ráadásul ezek az anyagok eltömítik a pórusokat, így úgy érezzük, hogy megfullad a bőrünk. A kókuszolaj azonban mélyen táplálja a szöveteket, miközben segít eltávolítani az elhalt hámsejteket, aminek köszönhetően a bőr pikkelyessége vagy érdessége megszűnik. Kis mennyiségben lehet alkalmazni, mint egy normál hidratálót.

2. A kókuszolaj antiaging hatással os bír, mivel elpusztítja azokat a szabad gyököket, melyek a bőr idő előtti öregedését okoznák. A kókuszolaj tehát egyfajta szérum az arcnak, ami ráadásul a kollagén termelődését is fokzoza.

3. Életed ad a hajnak is a kókuszolaj. A tompa, göndör, kócos, élettelen hajjal idősebbnek nézhetünk ki, így, ha a kókuszolajjal rnedbe rakjuk a haj állapotát, akkor fiatalabbnak is fogunk tűnni.

4. A kókuszolajjal az ajak egészsége is biztosítható. A száraz, cserepes ajkak, amelyek szintén idősebbnek mutatnak minket, nagyszeráen megszüntethetőek a kókuszolaj segítségével.

5. A kókuszolajat fel lehet használni a smink eltávolítására is. Így nem kerülnek vegyi anyagok a bőrbe a mindennapok során, ami szintén fiatalító hatással bír.
 

A kókuszolaj és a neurológiai zavarok

2014.07.16 16:26

Az egyéneknek, akik valamilyen hiányosságban vagy neurológiai rendellenességben szenvednek, figyelembe kell venniük, hogy olyan étrend mellett kell elkötelezniük magukat, melyben magas a telített zsírok aránya. Ez nyilvánvalóan szembemegy a mainstream táplálkozási tanácsoknak, melyek az alacsony zsírtartalmú étrendet részesítik előnybe, viszont életünk későbbi szakaszában komoly rendellenességeket okozhatnak. A kókuszolaj telített zsírjai azonban kiváló energiaforrásként szolgálnak a sejtjeinknek, főleg az agyunknak, így segítségével igen hatékonyan meg lehet előzni a küönféle neurológiai problémákat.
A kókuszolaj lebontásával felszabaduló ketonok általában jó minőségű üzemaynagként működnek a szervezet számára, így kiválóan képesek táplálni az agyunkat is. A szervezet áltla termelt ketonok a zsírszövetekben tárolódnak, amikor pedig diétázni kezd az egyén, akkor a szervezet nem képes ezeket a ketonokat eltárolni. A ketonok termelődésében fontos szerepe van a kókuszolajnak is. A kókuszolaj egyike a közepes szénláncú trigliceridek természetes forrásainak.
Egy 2004-es tanulmány szerint a kókuszolaj közepes szénláncú trigliceridjei hatékonyan kezelték az Alzheimer-kórban szenvedő betegeket. Szervezetükben már a fogyasztás utáni 90 perccel megnőtt a ketonok száma, főleg a béta-hidroxi-butirát. Ezután a személyeken kognitív teszteket végeztek és megállapították, hogy sokkal jobban teljesítettek azok, akik előzetesen kókuszolajat kaptak.

A kókuszolaj felhasználható a fogak természetes fehérítésére?

2014.07.16 16:26

Lehetséges, hogy a kókuszolajat fel lehet használni a fogak természetes fehérítőjeként is? Néhány ember az állítja és egy 2007-es tanulmány is beszámol róla, hogy a kókuszolaj fokozza az orális meszesedést, vagyis lényegében hozzájárul a fogak fehéredéséhez.
A kókuszolaj számtalan egészségügyi ellátásra alkalmas, többek között fel lehet használni hajkondicionálóként, testápolóként, naptejként, napolajként, ez egy egészséges választás a főzéshez, segíti a fogyást, hatékonyan számol le a fertőzésekkel és úgy tűnik, hogy még a cukorbetegség kezelésében is nagy segítséget jelent. Megállapították, hogy az Alzheimer-kór kezelésében is igen hatékony. Jó a májnak, vesének, szívnek, hasnyálmirigynek és csontoknak.
Egy 2007-es kutatásból pedig kiderült, hogy  segítségével fogaink is természetes módon lehetnek fehérebbek. A tudomány bebizonyította, hogy a kókuszolaj segíti a szervezetben a kalcium felszívódását, így a diétába beillesztve megerősíti a fogzománcot.
A kókuszolaj ezenfelül antivirális, antibakteirális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, ami szintén fontos szerepet játszik a fogak természetes fehérítésében, mivel képes elpusztítani a szájban található baktériumok nagy részét is. Ha reggel éhgyomorral elrágcsálunk egy kevés kókuszolajat, akkor a baktériumok kevésbé lesznek képesek megtapadni a fogakon, kevesebb lepedék képződik, így a fogaink fehérebbek és egészségesebbek lesznek.

A kókuszolaj több szempontból is előnyös a bőrre

2014.07.16 16:24

A kókuszolajnak sok haszna van a bőrre tekintve, például segít, ha a bőr száraz vagy viszket. Ha a bőr száraz, az lehet az omega-3 zsírsav hiányának a szervezetben, de a hidegebb hőmérséklet, a szárazság is okozhat ilyen problémát. Sok embernél pedig a kókuszolaj az ekcémát is képes kezelni.

Íme a kókuszolaj néhány természetes előnye a bőrre:
1. hidratáló
A kókuszolaj előnyös, mivel a bőr természetes hidratálójaként működik. Fel lehet használni anti-aging krémként is, ha helyileg alkalmazzuk. A kókuszolaj segít csökkenteni a ráncokat és a finom vonalakat. Segít az elhalt hámsejtek bőrradírozásában és a bőr simábbá is teszi.

2. csökkenti a koleszterinszintet
A kókuszolaj laurinsavja képes a vérben a jó koleszterinszintet megemelni, illetve csökkenteni a rosszat. Ezenfelül a kókuszolaj segít visszaállítani a pajzsmirigy normális működését, ami szintén jó hatással van a koleszterinszintre.

3. puhítja a testet és az arcbőrt
A kókuszolajat fel lehet használni önmagában, vagy adhatunk hozzá egy kevés illóolajat. Bárhogyan is tegyük, tudni érdemes, hogy a kókuszolaj igen jó hatással van a bőrre, segít csökkenteni a ráncokat és a finom vonalakat. A kókuszolaj megtartja a kötőszövet rugalmasságát, valamint segít az elhalt hámsejtek eltávolításában is.

4. Ajakbalzsam
Egyszerűen tegsünk egy kis mennyiségű kókuszolajat a szájra, így megelőzve annak kiszáradását.

A kókuszolaj mint síkosító

2014.07.16 16:23

A síkosítók ma már egyre népszerűbbek, hiszen köztudottan megédesítik a szexuális együttléteket. Azonban sok közülük teli van olyan vegyi anyagokkal, amik károsíthatják a hüvely nyálkahártyáját, éppen ezért jobb, ha otthon is elkészíthető termékeket használunk.

Miért érdemes síkosítót használni?
Egy tanulmány, ami 2453 nőt vont be a vizsgálatba, megállapította, hogy a nők sokkal nagyobb gíyönyört képesek átélni a síkosítók használatával. Néhány nő ugyanis nem képes megfelelően benedvesedni, ami megnehezíti a közösülést. Ez a probléma gyakrabban jelentkezik a menopauza után, de a terhesség után is előfordulhat.

A hagyományos síkosítók…
Kőolajat, szilíciumot, parabéneket, petróleumot, alkoholos összetevőket és más vegyi anyagokat tartalmaznak, amik rendszeres használat következtében még inkább kiszárítják a hüvelyt, így hosszú távon csak hátráltató tényezőként hatnak.

A kókuszolaj…
Kíválóan alkalmas síkosításra is, hiszen a hüvely nyálkahártyáját nedvesen tartja, ezáltal fokozott örömhöz juttatja a partnereket. Ezenfelül fontos megjegyezni azt is, hogy a kókuszolaj zsírsavjai vírusellenes, gombaellenes tulajdonságokkal rendelkeznek, tehát képes megóvni minket a hüvelyi fertőzésekkel szemben is. A kókuszolaj szintén jól működik a víz alatt, nem igényel a felhelyezése különösebb erőfeszítést, nem tapadnak meg benne a baktériumok, nem szennyezi be a ruhát, a fehérneműt, az ágyneműt, hosszú élettartamú és nem sérti fel az óvszert.
 

Kókuszolaj: haj és bőr 1.

2014.07.16 16:22

Ha szeretnénk, a kókuszolajat fel lehet használni a haj- és bőrápolásra is. A piacon so testápolási termék teli van vegyi anyagokkal, sőt több tízezer kozmetikumból csak 11%-uk olyan, ami valóban egészséges és biztonságos. Bár a címkén az szerepel, hogy természetes, ez még nem jelenti azt, hogy az adott termék használata biztonságos. Sok “természetesnek” mondott termék tartalmaz káros kémiai összetevőket. A kókuszolaj azonban teljesen természetes anyag, ráadásul hatékony a hajápolásban és a bőrápolásban is.

Hogyan használjuk a hajápolásban?
-dúsításra: Használjunk diónyi mennyiséget és dörzsöljük be vele a hajunkat a fejbőrhöz közel, a gyökereknél. Ha a haj vékony szálú, akkor lehet, hogy a fejbőrt ki lehet haszni. Tegyünk a fejünkre zuhanysapkát és hagyjuk a kókuszolajat egész este a hajon. Reggel mossuk ki belőle a kókuszolajat.

-a száraz hajvégek ápolására: egyszerűen dörzsölje be a hajvégeket kókuszolajjal.

-száraz fejbőr: masszírozzuk a fejbőrbe a kókuszolajat és hagyjuk egy éjszakán át rajta.

Hogyan használjuk a bőrápolásban?
-testhidratáló és kézkrém: használd úgy, mint bármelyik más hidratálódat. A bőr nedvességhez jut és kisebb eséllyel fog újból kiszáradni.

-arctisztítás: a kókuszolaj vírusellenes, gombaellenes és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Ennek értemében nagyon jó lehet használni a bőrproblémák kezelésére és az arc tisztítására. Ráadásul rendszeres használatával a kókuszolaj antioxidánsainak köszönhetően csökkenteni lehet a finom vonalakat és ráncokat.  Masszírozzuk be az arcba, hagyjuk egy fél órán át hatni, majd mossuk le.

Szintén hatékony: szemránkrémnek, make-up lemosónak, borotvakrémnek, a pelenka okozta kiütések eltávolítására, a leégés kezelésére és mint masszázsolaj.

A kókuszolaj és a gombás fertőzések

2014.07.16 16:22

A gombás fertőzések kialakulásáért több tényező is felelőssé tehető. Egyrészt ott vannak az antibiotikumok, a helytelen étkezési szokások, az egyes orális fogamzásgátlók, bizonyos szteroidok, az immunszupresszív gyógyszerek. A gombás fertőzések szembeni tudományos kutatások a 60-as években egészen jól haladtak, hiszen abban az időben a Dr. Jon J. Kabara vezette kutatócsoport felfedezte a laurinsavat és világossá tették, hogy ennek a zsírsavnak igen erős az antimikrobiális aktivitása. Röviddel ezután megkezdték a laurinsavval kapcsolatos kutatásokat megsokszorozni és igen pozitív eredményeket mutatott a vírusok, gombák és baktériumok kiirtásában.
A laurinsav egy közepes szénláncú zsírsav, ami tényleg képes leszámolni a gombás fertőzésekkel. Ez a zsírsav egyedül az anyatejben és a kókuszolajban található meg, éppen ezért a csecsemőknek nagyon fontos az anyatejjel való táplálás, a felnőtteknek pedig a kókuszolaj rendszeres fogyasztása, ha nem szeretnének szembesülni a gombás fertőzések okozta kellemetlen tünetekkel.
A kutatások arra jutottak tehát, hogy nagyon kevés élelmiszerben találunk nagy mennyiségben közepes szénláncú zsírsavakat, illetve ezek közül is laurinsavat. A vaj és a tejzsír ugyan tartalmazzák ezt a zsírsavat, de mindössze 3%-ban, ami nagyon kevés. A kókuszolaj azonban nem olyan, mint a legtöbb élelmiszer, hiszen ennek körülbelül fele laurinsav. A kókuszolaj zsírtartalma a következő:

48 % laurinsav (12 szénatomos telített zsírsavlánc)
18% mirisztinsav (14 szénatomos telített zsírsavlánc)
8% kaprilsav (8 szénatomos telített zsírsavlánc)
7% kaprinsav (10 szénatomos telített zsírsavlánc)
0,5% kapronsav (6 szénatomos telített zsírsav lánc)
 

<< 1 | 2 | 3 | 4 | 5 >>